#speekloud UGC: User Generated Content – De Grote UGC Gids
Achteroverleunen en je doelgroep jouw marketing laten doen? Dat is precies wat User Generated Content (UGC) ook voor jouw bedrijf mogelijk maakt. Maar wat zit er precies achter deze bijzondere vorm van marketingcommunicatie? Hoe kunt je UGC gebruiken om je merk bekender te maken en je business een boost te geven? Vind de antwoorden in onze UGC Gids.
Inhoud
- Wat is UGC?
- Verschillende type UGC
- Wat is een UGC-platform?
- UGC in marketing: hoe kun je jouw bedrijf een boost geven?
- Wat zijn de voordelen van UGC?
- Juridische vragen over UGC
- Wie is de eigenaar van UGC?
- Hoe kan ik UGC gebruiken?
- UGC-tools maken het makkelijker
Wat is UGC?
De term User Generated Content (UGC) verwijst naar media-inhoud die is gemaakt door particuliere gebruikers en potentiële klanten. We spreken ook wel van "User Driven Content", "Consumer Generated Media" of "Conversational Media”. In tegenstelling tot branded content (content die door een gespecialiseerd bedrijf of het merk zelf wordt geproduceerd), wordt UGC per definitie niet in een professionele setting gecreëerd. UGC gaat om échte mensen die in hun eigen leefomgeving, authentieke content maken.
Verschillende type UGC
UGC is in de loop der jaren steeds diverser geworden en kent vele presentatievormen.
Teksten
De mogelijkheid om opmerkingen en beoordelingen achter te laten op een website of in online shops is inmiddels standaard geworden. UGC vind je ook in tekstvorm terug in blogs. Ook als gebruikers hun mening delen over een product, een dienst of een merk delen op bijvoorbeeld Twitter spreken we van UGC.
Afbeeldingen
Op social media wordt voortdurend content in de vorm van afbeeldingen gegenereerd. Alleen al op Instagram uploaden gebruikers ongeveer 100 miljoen foto's per dag.
Video's
Met bewegende beelden kun je goed een bepaalde emotie overbrengen. Video's zijn daarom een ideaal middel voor succesvolle conversies. Deze vorm van UGC wordt bijvoorbeeld gebruikt in de vorm van Unboxing-, How-To-video's, interviews of tutorials waarin gebruikers een product testen, presenteren of toelichten.
Audio
Een podcast is het bekendste voorbeeld van door gebruiker gecreëerde audio.
In de praktijk bestaan de verschillende type UGC eigenlijk niet los van elkaar. Foto's, video's en audio worden bijvoorbeeld vaak ondersteund door begeleidende teksten. En vice versa: teksten op blogs worden vaak aangevuld met beeldmateriaal.
Binnen UGC zijn er ook verschillende stijlvormen te herkennen waarmee je de bijzondere kenmerken van je merk of product kunt belichten. Denk hierbij aan social proofs, productreviews en testimonials.
Wat is een UGC platform?
Afhankelijk van het soort, kan UGC op verschillende online platforms worden gepubliceerd. Klassieke platforms waarop UGC kan worden gecreëerd en verspreid, zijn:
- Websites en landingspagina's, zoals Wikipedia
- Social mediakanalen, zoals Twitter en Facebook
- Videoportals, zoals YouTube, Vimeo of TikTok
- Portals voor het delen van foto's, zoals Pinterest en Instagram
- Audioplatforms, zoals Spotify, SoundCloud en Deezer
UGC in marketing: hoe kun je jouw bedrijf een boost geven?
UGC is een marketingtrend die zich voortdurend ontwikkelt en onderdeel is geworden van moderne online marketing. UGC kan uitstekend dienen als strategisch instrument voor merkbeheer. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van UGC via social media en hun doelgroep actief betrekken bij hun marketingstrategie.
UGC levert:
- Tot 29% hogere conversiepercentages in vergelijking met campagnes of websites zonder UGC (Everyone Social, 2021).
- Tot 50% lagere kosten per klik dan traditionele productvideo's (Everyone Social, 2021).
- Een hoger doorklikpercentage van 78% bij e-mailmarketing (Affde, 2021).
Deze cijfers verklaren waarom UGC zo populair en succesvol is in marketing.
Veel marketeers zien de voordelen en het potentieel van UGC al in:
- 75% van de marketeers is ervan overtuigd dat UGC authentieker overkomt dan andere soorten content (TINT, 2018).
- 58% van de marketeers gebruikt UGC al voor advertentiecampagnes (TINT, 2018).
- 50% van de marketeers maakt in toenemende mate gebruik van UGC in video- en beeldvorm (TINT, 2018).
Push je bedrijf met authentieke creators en laat UGC maken!
Wat zijn de voordelen van UGC?
"Iemand probeert me hier gewoon iets te verkopen" is een vaak gehoorde opmerking van consumenten over content die in de reclame- en marketingafdelingen van bedrijven wordt geproduceerd. Door marketingprofessionals geproduceerde merkinhoud wekt maar al te vaak achterdocht op bij de gebruikers. Hier biedt UGC een geweldig alternatief.
"Mensen vertrouwen mensen, dus het is belangrijk om UGC te zien als moderne mond-op-mondreclame" Koray Alic, medeoprichter Speekly
Mond-op-mondreclame is de beste reclame voor je bedrijf en is al jaren een van de meest effectieve online marketingtechnieken. UGC kan gezien worden als de digitale uitvoering van mond-op-mondreclame - en dat is precies waar de grote added value te behalen is.
UGC creëert nabijheid en vertrouwen
Als we weinig over een product weten, vertrouwen we op de ervaringen van andere mensen. Dit "sociale bewijs" (social proof) is wat UGC zo effectief maakt: klanten krijgen een persoonlijke aanbeveling van iemand die niet van plan is iets te verkopen, maar alleen zijn mening deelt. Gebruikers kunnen zich beter identificeren met deze "gelijkgestemde" en ervaren de boodschap als eerlijker en authentieker. 60% van de consumenten vindt UGC de meest geloofwaardige vorm van marketingcontent (Stackla, 2017).
UGC kost weinig
Een ander pluspunt dat UGC interessant maakt (met name voor startups en kleinere merken) is de grote kostenbesparing. Door crowdsourcing is UGC aanzienlijk kosteneffectiever dan professioneel geproduceerde reclamevideo's of klassieke advertenties.
UGC versterkt de klantenbinding
UGC richt zich niet alleen op jouw product, maar ook op de mening van jouw klanten. Dit biedt prikkels voor interactie, bevordert de betrokkenheid van jouw "crowd" en versterkt de loyaliteit van je klanten. Het verbetert ook het merkimago.
UGC vergroot jouw bereik
Als onderdeel van jouw social mediastrategie helpt UGC de bekendheid van jouw merk te vergroten. In principe is UGC een effectieve multiplier voor je bereik en de conversion rate.
79% van de consumenten zegt dat hun aankoopbeslissing zeer sterk is beïnvloed door UGC. Ter vergelijking: slechts 13% zegt dit over door merken geproduceerde content (Stackla, 2020).
Juridische vragen over UGC
Tegenover de vele voordelen van UGC staan enkele nadelen. Deze betreffen voornamelijk de juridische beperkingen en aansprakelijkheidsrisico's van de platformexploitanten. UGC raakt aan verschillende rechtsgebieden tegelijk, in de eerste plaats auteursrecht, persoonsbeschermings- en gegevensbeschermingsrechten. Bij overtredingen kan worden opgetreden tegen de verantwoordelijken die zich de content hebben toegeëigend.
Je kunt je op verschillende manieren beschermen tegen juridische geschillen en aansprakelijkheid, bijvoorbeeld door passende mededelingen over gebruiksregels en rechten, automatische filters voor het uploaden van inhoud of een speciaal licentiemodel zoals Creative Commons.
Wie is de eigenaar van UGC?
In principe behoort UGC eerst toe aan de persoon die de inhoud creëert. Als je UGC op je social mediakanalen wilt plaatsen, wilt publiceren op je website of wilt gebruiken voor andere marketingdoeleinden, moet je over gebruiks- of exploitatierechten te beschikken.
Belangrijk: als je de gebruiksrechten overneemt, draag je ook de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheidsrisico's voor illegale content. Dit geldt bijvoorbeeld als een foto derden toont die niet hebben ingestemd met het gebruik van de foto, of als er achtergrondmuziek wordt gebruikt waarvoor je geen gebruiksrechten hebt.
Hoe mag ik UGC gebruiken?
Welke gebruiksrechten en aansprakelijkheidsrisico's je hebt, hangt af van het platform waarop de UGC is gemaakt of afgespeeld, en van de vraag hoe je de content wilt gebruiken.
Schriftelijke toestemming
Als je content van sociale media zoals foto's of video's op je eigen website wilt opnemen, heb je de schriftelijke toestemming van de creator nodig.
Vermelden naam
In het geval van openbare bijdragen (zoals op social media) is vermelding van de naam en een link naar de content creator meestal voldoende.
UGC laten maken
Een derde mogelijkheid voor het legale gebruik van UGC is om content specifiek voor jouw doeleinden te laten creëren. In dat geval kun je in de voorwaarden al aangeven dat de content kan worden gebruikt voor reclamedoeleinden.
Tools voor UGC maken het gemakkelijker
Je wilt wervende content voor je merkboodschap, je product op een geloofwaardige manier presenteren en je omzet een boost geven? De voordelen van UGC zijn niet te missen. Er zijn tools die je helpen bij het maken van UGC en ervoor zorgen dat je de content (vanuit juridisch perspectief) mag gebruiken.
Als Nederlands eerste UGC-platform brengt Speekly e-commerce merken en UGC creators samen. Zo krijg je betaalbare advertentievideo’s die speciaal voor jou zijn gemaakt door jouw doelgroep en word je marketingstrategie naar een hoger niveau getild.
Wil je aan de slag met UGC? Plaats dan direct een opdracht, kies een content creator die bij jouw doelgroep past en ga aan de slag met een authentieke advertentievideo!