#speekloud UGC: User Generated Content – De Grote UGC Gids

User Generated Content - UGC beginners guide

wat-is-ugc

Achterover leunen en de doelgroep het werk voor marketing laten doen? Dat is precies wat User Generated Content (UGC) in zekere zin mogelijk maakt. Maar wat zit er precies achter deze bijzondere vorm van marketingcommunicatie? Hoe kun je je merk bekender maken en je bedrijf stimuleren met UGC? In onze UGC Gids krijg je antwoorden.

Inhoudsopgave


Wat is User Generated Content (UGC) - Betekenis & Definitie

De term User Generated Content (afgekort UGC, in het Nederlands: Door gebruikers gegenereerde inhoud) verwijst naar mediainhoud die door particuliere gebruikers en potentiële klanten wordt gemaakt. Synoniemen die ook worden gebruikt zijn "User Driven Content", "Consumer Generated Media" of "Conversational Media". In tegenstelling tot inhoud die door een merk of bedrijf wordt geproduceerd (branded content), wordt UGC volgens de definitie niet in een professionele context gemaakt.

Hoewel de term pas opkwam met het web 2.0, bestaat User Generated Content al veel langer. De goede oude lezersbrief is een van de bekendste voorbeelden van UGC. In de beginjaren van het internet waren fora de gelijkwaardige platformen waar gebruikers informatie konden delen en feedback verstrekken.Tegenwoordig bieden social media kanalen zoals Twitter, Facebook, YouTube, TikTok en Instagram diverse mogelijkheden om eigen inhoud te creëren en te publiceren.


UGC: Overzicht van Contenttypes

User Generated Content is in de loop der jaren steeds diverser geworden en manifesteert zich in veel verschillende vormen:

Teksten: De mogelijkheid om op een website of in online winkels opmerkingen en recensies achter te laten, is inmiddels standaard geworden. User Generated Content in tekstvorm komt echter ook voor in blogs en als social media inhoud. Gebruikers delen bijvoorbeeld op Twitter hun mening over een product of merk.

Beeldmateriaal: In sociale netwerken worden voortdurend inhoud in de vorm van afbeeldingen gegenereerd. Alleen al op Instagram uploaden gebruikers dagelijks ongeveer 100 miljoen foto's.

Video's: Net als foto's brengen bewegende beelden emoties over. Video's zijn dus een ideaal middel voor succesvolle conversies. Deze UGC wordt bijvoorbeeld toegepast in de vorm van unboxing- en how-to-video's, interviews of tutorials, waarin gebruikers een product testen, presenteren of uitleggen.

Audio: UGC als audio komt bijvoorbeeld voor in de vorm van muziek of als podcast.

wat-is-ugc

In de praktijk zijn de verschillende soorten User Generated Content (UGC) niet altijd duidelijk van elkaar gescheiden. Foto's, video's en audio kunnen bijvoorbeeld worden beschreven met teksten. Blogposts worden daarentegen vaak aangevuld met beeldmateriaal.

Binnen de vormen van UGC zijn er ook diverse stijlmethoden waarmee je de unieke kenmerken van jouw merk of product kunt benadrukken, zoals sociale bewijzen, productrecensies en getuigenissen.


Wat is een User Generated Content Platform?

Afhankelijk van het type kunnen User Generated Content op verschillende online platforms worden gepubliceerd. Wikipedia is het wellicht meest prominente en succesvolle voorbeeld van een platform dat volledig vertrouwt op door gebruikers gegenereerde tekstinhoud. Andere klassieke platforms waarop UGC kan worden gecreëerd en verspreid zijn onder andere:

 • Websites en landingspagina's
 • Social media-kanalen zoals Facebook, Instagram enz.
 • Videoplatforms zoals YouTube, Vimeo of TikTok
 • Foto-delen platforms zoals Pinterest
 • Audio-platforms zoals Spotify, SoundCloud en Deezer


UGC in Marketing: Zo geef je jouw bedrijf een boost

User Generated Content behoort tot de marketingtrends die voortdurend evolueren en tegenwoordig onmisbaar zijn in moderne online marketing. Door gebruikers gegenereerde inhoud kan doelgericht worden ingezet als een strategisch instrument voor merkbeheer. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld via social media gebruikmaken van User Generated Content en zo de community actief betrekken bij hun marketingstrategie. Challenges, enquêtes en andere deelname-acties zijn populaire manieren om User Generated Content te verkrijgen.

In online marketing en op social media biedt User Generated Content verschillende voordelen. Zo laten zoekmachines zoals Google bijvoorbeeld beoordelingen en opmerkingen van gebruikers meewegen in hun rangschikking. Op deze manier kan UGC de SEO-ranking verbeteren. Er zijn al diverse studies en statistieken die aantonen hoe UGC je KPI's positief beïnvloedt.

User Generated Content maakt het mogelijk...

 • een tot wel 29% hogere conversieratio vergeleken met campagnes of websites zonder UGC (Everyone Social, 2021)
 • tot wel 50% lagere kosten per klik dan traditionele productvideo's (Everyone Social, 2021)
 • een 78% hogere klikratio in e-mailmarketing (Affde, 2021).

Deze cijfers verklaren waarom UGC zo populair en succesvol is in marketing. Veel marketeers waarderen reeds de voordelen en het potentieel van door gebruikers gegenereerde inhoud:

 • 75% van de marketeers is ervan overtuigd dat UGC meer authentiek overkomt dan andere soorten inhoud (TINT, 2018)
 • 58% van de marketeers gebruikt UGC al voor reclamecampagnes (TINT, 2018)
 • 50% van de marketeers zet steeds meer in op UGC in video- en beeldvorm (TINT, 2018)
wat-is-ugc


Welke voordelen biedt UGC?

"Hier probeert iemand me gewoon iets te verkopen." - Dit is wat consumenten vaak denken over inhoud die wordt gecreëerd in de reclame- en marketingafdelingen van bedrijven. Gebruikers ervaren Branded Content grotendeels met een bepaalde mate van twijfel, en het wordt vaak gezien als een berekende benadering. Juist op dit punt benut User Generated Content zijn voordelen.

"Mensen vertrouwen mensen, daarom is het belangrijk om UGC te beschouwen als moderne mond-tot-mondreclame." - Koray Alic, Medeoprichter Speekly

Maak nu je eerste UGC-opdracht aan.

Mond-tot-mondreclame is de beste reclame voor jouw bedrijf en al jarenlang een van de meest effectieve online marketingtechnieken. User Generated Content is feitelijk de digitale uitvoering van mond-tot-mondreclame – en daarin ligt de grote meerwaarde:

 • UGC creëert nabijheid en vertrouwen: Wanneer we weinig weten over een product, vertrouwen we op de ervaringen van andere mensen. Deze "sociale bewijslast" maakt UGC zo effectief: klanten krijgen een persoonlijke aanbeveling van iemand die (op het eerste gezicht) geen intentie heeft om iets te verkopen, maar alleen zijn mening deelt. Met deze "gelijkgestemde" kunnen gebruikers zich beter identificeren en beschouwen ze de boodschap als eerlijker en authentieker. 80% van de consumenten beschouwt UGC als de meest geloofwaardige marketingcontent (Stackla, 2019).

 • UGC is kostenefficiënt: Een ander voordeel dat UGC interessant maakt voor start-ups en kleinere merken, is de aanzienlijke besparing van middelen. UGC is door crowdsourcing aanzienlijk goedkoper en minder tijdsintensief dan het maken van uitgebreide reclamevideo's of klassieke advertenties.

 • UGC versterkt de klantenbinding: UGC plaatst niet alleen jouw product in de schijnwerpers, maar ook de mening van jouw klanten. Dit stimuleert interactie, bevordert de betrokkenheid van jouw publiek en versterkt de merkloyaliteit. Wedstrijded of enquêtes motiveren gebruikers om meer betrokken te raken bij jouw merk en hun eigen content bij te dragen. Makers ervaren het ook vaak als waardering wanneer jouw merk reageert op hun social media-posts, hetzij door middel van opmerkingen of reposts. Dit verbetert ook het imago van het merk.

 • UGC vergroot jouw bereik: Als onderdeel van jouw social media-strategie draagt UGC bij aan de bekendheid van jouw merk. Over het algemeen is UGC een effectieve versterker van jouw bereik en conversieratio.

79% van de consumenten geeft aan dat UGC hun aankoopbeslissing zeer sterk beïnvloedt. Ter vergelijking: slechts 13% beweert hetzelfde bij inhoud die door merken wordt geproduceerd (Stackla, 2020).

wat-is-ugc


Juridische Vragen over UGC

Tegenover de vele voordelen van User Generated Content (UGC) staan enkele beperkingen, met name op het gebied van juridische beperkingen en aansprakelijkheidsrisico's voor platform beheerders. UGC raakt verschillende juridische gebieden, met name auteursrechten, persoonlijkheidsrechten en gegevensbeschermingsrechten. Bij schendingen kan worden opgetreden tegen de verantwoordelijken die de inhoud hebben overgenomen.

Om juridische geschillen en aansprakelijkheid te voorkomen, kun je je op verschillende manieren beschermen, bijvoorbeeld door passende waarschuwingen met betrekking tot gebruiksregels en -rechten, automatische filters voor het uploaden van inhoud, of een speciaal licentiemodel zoals Creative Commons.Hieronder beantwoorden we enkele belangrijke vragen met betrekking tot de juridische situatie bij UGC.


Wie heeft de auteursrechten op User Generated Content?

In principe behoort UGC in eerste instantie toe aan de persoon die de inhoud heeft gemaakt. Als je bijvoorbeeld UGC opnieuw wilt posten op je social media kanalen, op je website wilt publiceren of voor andere marketing doeleinden wilt gebruiken, heb je gebruiks- of exploitatierechten nodig.

Belangrijk: Wie gebruiksrechten verwerft, draagt ook de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheidsrisico's voor onrechtmatige inhoud. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer op een foto derden zijn afgebeeld die niet hebben ingestemd met het gebruik van de foto, of wanneer een video is voorzien van muziek waarvoor de maker geen gebruiksrechten heeft.


Hoe mag ik User Generated Content gebruiken?

Welke gebruiksrechten en aansprakelijkheidsrisico's je hebt, hangt enerzijds af van het platform waarop de UGC oorspronkelijk is gemaakt of weergegeven, en anderzijds van hoe je de inhoud wilt (her)gebruiken.

Als je bijvoorbeeld sociale media inhoud zoals foto's of video's op je eigen website wilt insluiten, heb je schriftelijke toestemming van de auteur nodig als gebruiksvergunning.

Een uitzondering geldt wanneer je openbare bijdragen op social mediaplatforms opnieuw plaatst. In dat geval is het over het algemeen voldoende om de content creator in de beschrijving te noemen en te linken.

Een derde mogelijkheid voor het juridisch veilig gebruiken van UGC is om inhoud specifiek voor jou en jouw doeleinden te laten maken, bijvoorbeeld via een platform zoals Speekly. Hierbij kun je al in de deelnamevoorwaarden aangeven dat de geselecteerde inhoud namens jouw merk kan worden gebruikt, mogelijk kan worden bewerkt en gepubliceerd. Door een vinkje te zetten, gaan gebruikers akkoord met de licentievoorwaarden.


User Generated Content-tools maken het eenvoudiger

Een platform voor UGC, zoals Speekly, heeft veel voordelen voor jou. Je bespaart bijvoorbeeld volledig de zoektocht naar makers, omdat zij zich bij jou aanmelden.

Speekly biedt een breed scala aan makers voor individuele content. Met UGC kun je je merkboodschap op een authentieke manier overbrengen en je conversie verhogen.

Als eerste UGC-platform brengen we merken en UGC-makers samen om betaalbare reclamevideo's te maken. Jouw doelgroep maakt als het ware jouw reclame en tilt daarmee jouw marketingstrategie naar een nieuw niveau.

Klaar om met User Generated Content te beginnen? Maak meteen een opdracht aan, kies een content creator en verheug je op een absoluut authentieke reclamevideo!

Plaats een opdracht!

Kies een content creator die bij jouw doelgroep past en ga aan de slag met authentieke video advertenties!

Vanaf €79 per UGC-video